Obnova dat z poškozených disků

Obnova dat z poškozených disků

V tomto článku se pokusím popsat jak na obnovu z požkozeného disku. Myslím tím pokud disk ještě funguje (točí se) ale obvykle nenajíždí OS, případně nejdou zkopírovat data. Tento článek určitě nepopisuje, jak obnovit data z již nefunčkního diku, případně utopeného, nebo pokud v něm „lupe“ Toto stadium poškození je již pro odborný servis.

Pro „obnovu“ dat používám moje oblibené bootovaci CD Hiren’s Boot (ke stažení například zde)

Pro obnovu dat můžete použít dvě různe varianty. Buď se pokusíme překopírovat jen data, které nutně potřebujem, případně můžeme udělat image disku na nový disk. V každém případě je potřeba spustit Hiren’s Boot CD, a zvolit „Parted Magic“

 

 

Varianta 1. – překopírovat nejdůležitější data.
Data klasicky překopírujeme pomocí vestavněného průzkumínka (jako ve Windows). Z vlastní zkušeností vím, že co se mi nepodařilo překopírovat pod Windowsem, tak tady se mi to podařilo

Varianta 2. – udělat image disku na nový
K vytvoření image disku využívám program ddrescue, který je právě určen ke vytváření image z poškozených disků. Je navržen tak, že prvně zkopíruje jen data která jdou přečíst napoprve, a ty které nejdou, si zapíše do logu. Posléze se spustí znova a pokusí se skopírovat znovu jen ty bloky, které nešli. U druhého „průjezdu“ mu definujete, kolikrát za sebou to má zkusit.Dále si můžete zvolit zda chcete udělat image disku tzv: disk to disk (z disku na disk), nebo disk to image (z disku vytvořit image). Pro následnou praci s image disku můžete použít jakýkoliv program, který umí pracovat s bitovou kopii.

Disk to image

ddrescue -n /dev/sda /cesta/k_image/sda.img /cesta/k_logu/sda.log

Timto řeknete že má překopírovat disk /dev/sda do image a logovat do sda.log.·Parametr -n znamená no-trimming, což znamená že se nevrací na místka kde narazil na problém.

Nyní potřebujem říct, že má disk projet znovu a podívat se na místa kde narazil na problém, a příkazem -r definujeme kolikrát na určity blok zkoušet. Také mu musíme definovat, kde je IMAGE a LOG soubor z předchozího příkazu.

ddrescue -r3 /dev/sda /cesta/k_image/sda.img /cesta/k_logu/sda.log

Disk to disk

Příkaz je skoro stejný až na to že přidáme parametr -f a také definujeme disk na který se má dělat kopie (v mém případě /dev/sdb)

ddrescue -f -n /dev/sda /dev/sdb /cesta/k_logu/sda.log
ddrescue -f -r3 /dev/sda /dev/sdb /cesta/k_logu/sda.log

Při práci dbejte na to aby jste nespletli zdrojový a cílový disk (jinak by jste přišli a všchny data) . Samozřejmě ddrescue umí kopírovat i partition, ale to je už na hlubší znalost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *