Synchronizace času v doméně

Synchronizace času v doméně

začneme samozřejmě s jemným průnikem do celé synchronizační technologie kterou dělá Windows Time Service. Tato služba běží na každém DC i stanici. Tedy alespoň by měla. A prostě přenastavuje čas podle nějakého důvěryhodného zdroje.

Primary Domain Controller Emulator (PDC Emulator)

Každá doména, kterou máte, musí mít jedno DC vyhrazeno jako PDC Emulator. Které DC ve vaší doméně to je, zjistíte jednoduše například z příkazové řádky:

DSQUERY server -hasfsmo PDC

Zjednodušeně řečeno, Windows Time Service v doménovém prostředí předpokládá, že časovou autoritou je právě PDC Emulator. Každé DC se snaží synchronizovat svůj čas s tímto PDC. Každý klient si potom synchronizuje čas se svým přihlašovacím DC.
 

klient —–
…………….. |–DC ——–
klient —– ……………….. | –PDC
…………….. |–DC ——–
klient —–

To je velmi zjednodušeně řečeno, protože ve větším prostředí do toho samozřejmě vstupují AD site, poddomény, forest root doména apod.

PDC je autorita. Měla by mít tedy správný čas. Můžete se spolehnout buď na hodiny daného počítače. Ale lepší je nechat PDC synchronizovat s nějakým internetovým zdrojem. Tohle byste měli na PDC nastavit ručně z příkazové řádky (detaily syntaxe dále):

w32tm /config /syncfromflags:ALL /manualpeerlist:time.windows.com

Poté by jste měli restartovat službu w32time

Net stop w32time && net start w32time

Po restartu by jste v eventlogu měl vidět při startu služby event o tom že se server synchronizuje s Vámi zadaným externím zdrojem

Ostanítní DC a klienti

Všechny ostatní stroje, jak DC tak i klienti konfiguraci vlastně nepotřebují. Pokud mají výchozí nastavení, Windows Time si automaticky najde nejvhodnější DC a z toho se synchronizuje.

Někdy ale máte problém, protože jste výchozí nastavení změnili ručně. Třeba ještě předtím, než jste daný počítač připojili do domény. Pokud to chcete změnit, použijte následující příkaz:

w32tm /config /syncfromflags:NT5DS

Parametry w32tm

Jen pro pořádek (tohle nebudete používat). Program w32tm má vlastně 3 parametry pro typ synchronizace – syncfromflags. Buď nastavíte NT5DS, což říká synchronizovat automaticky z nějakého DC, nebo PDC.

Nebo použijete MANUAL. V tom případě se Windows Time synchronizuje z nějakého manuálně zadaného NTP serveru – parametr manualpeerlist.

w32tm /config /syncfromflags:MANUAL /manualpeerlist:time.windows.com

Pro naše PDC jsme použili ALL, což říká, aby se použily obě možnosti. Je to lepší, než použít MANUAL. Co když později změníte PDC.

Nastavení klientů pomocí Group Policy

PDC je nejjednodušší nastavit ručně. Zatímco klienty a ostatní DC je vhodné spravovat pomocí Group Policy. Jak? Ideálně uděláme dvě věci:

a) vynutíme automatické startování služby Windows Time
b) nastavíme centrálně hodnotu NT5DS

Vytvořit novou politiku a v sekci

Computer settings -> Administrative templates -> System -> Windows Time Service

Zapnout Enable Windows NTP client
A v Configure Windows NTP client nastavit TYPE na NT5DS (NT5DS říká klientovi, že má použít k synchronizaci doménovou hierarchii).

Tuto GPO je nutné aplikovat na všechny klienty mimo PDC. To zajistíme vytvořením WMI filtru (SELECT * FROM Win32_ComputerSystem WHERE DomainRole 5)

Nebo můžeme politiku aplikovat na OU, kde máme například jenom klienty a na serverech nastavit synchronizaci času ručně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *