Práce s Template (ESX 3.5)

Template se vytváří v situaci, kdy potřebujeme určitý Base Image, ze kterého budeme deploy-ovat nové stanice. V praxi to znamená, že si nainstalujeme jednu stanici, upravíme podle naších potřeb a převedeme na template. Poté z template nasazujeme libovolný počet stanic. Pro převedení na template stačí pouze kliknout pravým tlačítkem na danou stanici a spustit Convert To Template.
Při vytváření z template máme možnost použít tzv. customize, kdy stanici připravujeme pro první spuštění a aplikujeme sysprep (vice o sysprep naleznete zde). Pro použití sysprep je potřeba udělat pár změn na VC.

Pro Windows XP / Server 2k3
– stáhneme sysprerp a nakopirujem do slozky C:\Documents and Settings\All Users\Application Data\VMware\VMware VirtualCenter\Sysprep\  na vCenter serveru. Po této upravě by měl jít customizing.

 

Pro Windows 7 / Server 2008 / Vista
– od Windows Vista je již sysprep obsažen přímo v instalaci. (naleznete jej v C:\windows\system32\sysprerp). Vmware tuto skutečnost ví, a proto nepotřebuje nahrávat další soubory na vCenter, ale pracuje se soubory které jsou umístěné na stanici. Bohužel ve verzi 3.5 neumí pracovat s novějšími verzemi než jsou Windows Vista. Pokud tedy spustíme customize na template se stanici Windows 2008, skončí nachybě, viz.

Warning: Customization of the guest operating system ‚winLonghornGuest‘ is not supported in this configuration. Microsoft Vista (TM) and Linux guests with Logical Volume Manager are supported only for recent ESX host and VMware Tools versions.

Tato chyba se dá odstranit tímto způsobem (opsáno z Vmware fora. kde tuto chybu řešili)

– než převedeme naši stanici s Windows 2008 (Windows7) na template, nastavíme jí verzi stanice na Windows Vista. Poté převedem na template a zkusíme dát deploy from template. V průvodci použijeme customize a připravíme dle potřeb.
Chyba by se na konci neměla již projevit. Novou vytvořenou stanici nezapínáme, ale je třeba opět editovat a změnit verzi zpět na Windows 2008 (windows7). Poté teprv můžeme naší novou VM spustit.

Skvělí článek na vytváření Template nalezneme zde

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *